W czasie wzrastającej popularności na produkty z charakterystyczną, zieloną etykietą “eko”, miód coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Nic dziwnego, znany ze swoich cennych właściwości odżywczych i leczniczych, miód staje się naturalną i nieprzetworzoną alternatywą dla białego cukru. Przynajmniej tak nam się wydaje…
Niestety, tak jak w przypadku każdego produktu, tak i tutaj, na rynku znajdują się także imitacje miodu, które, choć wyglądają niemal identycznie, to nie dorównują wartością oryginałowi z pasieki. Dlatego istotne jest, aby umieć odróżnić prawdziwy miód od sztucznego. Poniżej przedstawiamy kilka metod, dzięki którym rozpoznanie naturalnego miodu stanie się dla Ciebie prostsze niż kiedykolwiek.
Naturalny miód charakteryzuje się specyficznym sposobem ściekania – jeśli formuje on charakterystyczny stożek i płynie równomiernie, możemy być pewni jego autentyczności. Sztuczny miód często ma jednolitą konsystencję i rozlewa się po powierzchni bez tworzenia stożka.
Rozpuszczenie miodu w zimnej wodzie może również dostarczyć cennych wskazówek. Prawdziwy miód będzie się rozpuszczał nierównomiernie, tworząc smugi, podczas gdy sztuczny rozpuszcza się szybko i równomiernie.
Gęstość miodu również może być wskaźnikiem jego autentyczności. W litrowym słoiku prawdziwego miodu powinno się znaleźć co najmniej 1,2 kg produktu. Jeśli zawartość jest mniejsza, prawdopodobnie mamy do czynienia z imitacją.
Jednym z niezawodnych testów jest obserwacja procesu krystalizacji. Naturalny miód z czasem krystalizuje, co jest jego naturalną cechą. Sztuczny miód zaś pozostaje płynny przez nienaturalne długi czas.
Dodatkowo miód z dodatkiem cukru można zidentyfikować przez obserwację jego zachowania pod wpływem ciepła. Prawdziwy miód podgrzewany na łyżeczce nie zmienia swojej barwy znacząco, podczas gdy miód z cukrem ciemnieje. To samo dotyczy syropu glukozowo-fruktozowego.
Prawdziwy miód, niezależnie od rodzaju (spadziowy, rzepakowy, lipowy czy wielokwiatowy), jest bogactwem smaku, aromatu i wartości odżywczych. Wybierając miód prosto z pasieki, otrzymujemy produkt pełen cennych składników dla naszego organizmu.
Aby zachować wszystkie właściwości miodu, należy go przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze od 8 do 20 stopni Celsjusza. Zarówno miód płynny, jak i skrystalizowany, powinien być zabezpieczony przed wilgocią i światłem.
Rozpoznając prawdziwy miód i dbając o jego odpowiednie przechowywanie, możemy cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami przez cały rok.